Its finally out with English subtitles and in full HD. Please spread it all around. Donations are very much appreciated.

Trogen till döden (True Till Death)
Director/camera: Andreas Ljungman
Edited by: Niclas Lindahl and Andreas Ljungman
English subtitles: Andrea Cengic and Klas Sivertson
www.trogentilldoden.se
trogentilldoden@gmail.com
www.niclaslindahl.com
This is a DIY project but if you want to make donations feel free to use Paypal to:
xcowabungax@hotmail.com

 

 


14Okt

På fredag gästas Vimmerby för en visning i samband med deras film och kulturdagar. Tillsammans med Dogge Doggelito görs gatorna i Vimmerby osäkra.
Dags att sprida livets goda på de lite mindre orterna.


1 maj gästar Judge Stockholm med en spelning på Debaser Strand. För att fira detta ställer Bio Rio till med kalas några timmar innan giget drar igång. Det blir bland annat visning av Trogen til döden samt samtal med Porcell och Mike Judge från bandet. Vi hoppas på att kunna fylla lokalen på sina 200 platser och göra detta till den bästa 1 maj någonsin. Inträdet kommer ligga på 100 kronor och sluta i tid tills att Anchor kör igång på scen. Det börjar 18:15 på Bio Rion. På med arbetshandskarna, bunkra upp med snacks och lärre så syns vi där.

”1 maj får Rio storfrämmande av Mike Judge och Porcell från det legendariska hardcorebandet Judge, som i ett samtal med journalisten Christoffer Jonsson Röstlund kommer att prata om hardcore, straight edge, New York och livet. Före samtalet visas den svenska dokumentärfilmen Trogen till döden.

Köp biljett: http://fhp.n…u/Rio/Kalendarium/Scen-Klubb/RIO-MUSICDOC-TROGEN-TILL-DODEN–JUDGE/

Judge
I slutet av 80-talet föddes det skoningslösa straight edge-bandet Judge, som rörde om i grytan mer än några andra. Under inspelningen av första 7” var det bara Mike Judge och tidigare Youth Of Today-kollegan Porcell. Mike skötte trummor och sång, Porcell spelade bas och gitarr. I samtalet får vi höra mer om vad som hände i början av 90-talet i New York och hur deras liv ser ut nu.

Trogen till döden
Intresset för hardcore och den svenska straight edge-scenen har alltid varit stort och dokumentären Trogen till döden kom till för att fler skulle få reda på vad som händer i skymundan av stora musikevenemang på arenor runt om i Sverige. Under några månader får vi följa svenska tjejer och killar som valt att leva sitt liv straight edge, och som har en intressant livshistoria att berätta.

Regi: Andreas Ljungman
Land: Sverige (2013)
Språk: Svenska
Längd: 47 min

Biljetter: Film + samtal 100 kr
Visas: 1 maj kl 18.15
OBS! Biljett till film + samtal ger INTE någon rabatt till konserten med Judge.”
Trogen till döden + samtal med Porcell och Mike Judge
https://www.facebook.com/events/1442286329344007/

Judge på Deabser Strand
https://www.facebook.com/events/220160531499476/

 


08Mar

Kävesta

Tack till House Of Metal i Umeå och Kävesta folkhögskola utanför Örebro. I torsdags visades filmen för runt 150 elever på skolan och efteråt hölls en Q&A som var mycket lyckat. Många roliga frågor och flera positiva tankar och feedback efteråt. Kändes som man lämnade ett fint avtryck efter sig och att det stärkte många. Nu jobbar vi vidare. Boka gärna in en visning framöver.


1 mars visas Trogen till döden under House Of Metal i Umeå. Det blir debattpanel efter filmen som drar igång vid 14:40
Mer info om detta kommer senare.

Trogen till Döden – Film
Andreas Ljungman skildrar med sin film straight edge scenen och det livsval som dessa personer har gjort.
Hårdrocken och nykterheten
Har Straight Edge rörelsen påverkat metalscenen? Eller tvärtom? Ett panelsamtal efter Trogen till Döden.”

http://www.houseofmetal.se/schema/

 Tack till alla som dök upp på Skriket idag. Det var kul att se en massa bekanta ansikten samt en hel del nya unga ansikten. Nu har filmen nått runt 600 personer och nästa vecka bär det av till Borlänge och Falun och deras högskolor. Ser även ut att bli en visning på UNF-lokalen i Falun samt en liten föreläsning på en filmutbildning.
07Nov

Halvtid typ

Vilken start på veckan det har varit. Fullt med folk på visningarna och bra samtal efteråt. Det är som att vara på turné med bandet fast ändå inte. Konstig känsla att kånka runt i bilen och köra till alla städer själv. Umeå ikväll var magiskt så som man bara kunde tänka sig att det skulle bli. Fullsatt till sista sittplats och ändå var det många som hade förhinder och inte kunde ta sig till Verket. Några dagar kvar på turnén och sen tillbaka till Göteborg för att samla krafter (Läs jobba) till nästa visningar. Ingen rast, ingen ro. Can´t stop won´t stop.

”Visa filmen på skolor för detta är okänt för många. Det är stor fördom kring nykterhet och att det är töntigt. Det kan vara svårt att få ihop bilden av det tuffa och nyktra och därför är det är viktigt att visa olika sidor av nykterhet. Alla scener där nykterhet finns är viktiga.”

”Det pratas för lite om att alkohol är dåligt. Man kan identifiera sig med de i filmen och det är bra att det inte är någon gammal alkis som pratar om sin drogfrihet.”

”Bra att komma ut och visa på en övertygelse, det var inte en grej utan det höll i sig. Hardcore kommer bli trend igen. Alla subkulturer får en återväxt.”

”Man kan dra paralleller till annat. Straight edge-scenen visar på att man kan ta tag i och göra något och den scenen skulle man kunna ta in i andra verksamheter, organisationer och scener.”

 
01Nov

Premiär

Tack till alla som dök upp på premiärvisningen på Hagabion idag. Det blev givande diskussioner efteråt och det kändes som de flesta var nöjda med kvällen. Nu kör vi vidare i Jönköping imorron. Can´t stop won´t stop!28Okt

Intervju

Drogfrihet genom musik och en vilja till förändring

Den drogfria punkrörelsen Straight Edge har existerat i över 30 år. Även om den haft sina upp-och nedgångar genomsyrar den vardagen för ungdomar och vuxna världen över.

Fredagen den 1 november släpps den svenska dokumentären Trogen till döden som handlar om människor som kallar sig Straight Edge. I filmen får du följa personer som valt ett liv utan droger till förmån för musik och engagemang.

Under tio dagar kommer filmaren Andreas Ljungman åka Sverige runt för att visa filmen. Här nedan följer en intervju med honom kring varför han valt att göra Trogen till döden och vad drogfrihet betyder för honom.

Vem är du och varför gör du filmen Trogen till döden?

– Mitt namn är Andreas Ljungman, 35 år och jag har varit med i hardcorescenen och kallat mig Straight Edge sen början av 90-talet. Jag är född och uppvuxen i Borås men har bott i Göteborg i nästan halva mitt liv. När jag inte gör film eller jobbar så spelar jag i ett hardcoreband som heter Stay Hungry. Vi bildades 2008 och består av medlemmar från Göteborg och Linköping där alla är Straight Edge och över 30 år.

Jag ville göra denna film eftersom det tidigare inte gjorts någon dokumentär om den svenska hardcorescenen och svenskars syn på Straight Edge. Jag vill också använda den som ett redskap till att peppa unga till att engagera sig mer i sin fritid. Jag vill visa att man kan hitta på andra saker än att dricka alkohol på helgerna och att de som valt att inte göra det inte är ensamma om det. Därför har jag valt att intervjua både tonåringar och folk som börjar närma sig
40-årsgränsen i filmen, just för att visa på bredden inom hardcorescenen.

Är man intresserad av vad som händer i en subkultur och undergroundscen så är detta ett perfekt tillfälle att ta del av den. Folk har sällan en aning om vad som försiggår utanför den vanliga vardagsrutinen. Ibland kanske man bara behöver skakas om och ibland kanske man måste få en push framåt och pepp i att det finns massa människor som gör grymma saker i sina liv och att vem som helst kan göra samma saker. Sen är det ingen långfilm utan en ganska snabb och innehållsrik dokumentär som berör.

 

 

Vad är Straight Edge och vad har det betytt för dig?

– Straight Edge föddes i början av 80-talet i USA när ett hardcore/punk-band som heter Minor Threat skrev låten Straight Edge. Under samma period tyckte punkarna att deras scen hade blivit alldeles för influerad av droger och en del  ville skapa musik utan att vara dyngpackade.  Allting klaffade och Straight Edge spred sig i hela USA och senare utanför landets gränser. Idag kan man hitta folk som influerats av Straight Edge i mer eller mindre varenda land i världen. Hardcorescenen kanske ser lite olika ut och folks värderingar kanske inte är detsamma men ofta har man i alla fall Straigth Edge som en gemensam nämnare.  Med det sagt kan man ju understryka att inte alla inom hardcorescenen är och kallar sig Straight Edge. Jag blev själv Straight Edge i början av 90-talet och det är verkligen inget jag ångrar. Det har gett mig så oerhört mycket och jag har blivit en starkare person av det. Jag tyckte aldrig det var så tilltalande att bli full och smaken av sprit och öl var verkligen inget jag tyckte om. Det föll sig ganska naturligt och sen var det ju kul att man hittade likasinnade som hellre åkte på gig eller arrangerade spelningar än att vara ute och supa.

För mig är drogfrihet viktigt då jag anser att varje individ har ett ansvar i samhället. Vi pratar ofta om valfriheten och den fria viljan men glömmer bort medmänskligheten och empatin för andra. Det finns många människor som har svårt att stå emot alkohol och andra droger pga olika anledningar och de kan behöva stöttning. Det bästa sättet att peppa människor som hamnat i ett drogberoende är att vara en bra förebild och god vän. En del är drogfria för att de själva mår bra av det men för mig har det alltid handlat om politik . Man är antingen en del av problemet eller en lösning av problemet. Om jag dricker alkohol och slirar runt på stan eller skålar inför andra så visar jag ju bara att det är ok att dricka alkohol och det hjälper inte de som är fast i det. Alkoholen orsakar mycket skada på samhället och när du sponsrar alkoholföretag så bidrar du till skadorna. En politisk aktion kan vara att dela ut alkoholfria drinkar till folk på stan. Om en genom en handling kan öppna upp ögonen för ett alkoholfritt liv så kan det på sikt bidra till ett bättre och säkrare samhälle.

Vem vänder sig filmen till?

– Det är egentligen en film för alla. För att alla ska få förståelse för vad hardcore och Straight Edge betyder för människor och vilken drivkraft och kreativitet dessa människor besitter. Jag tror att den är bra för folk som jobbar inom kommun och som politiker, som kan se vilken fantastisk verksamhet som bedrivs för, med och av unga.

I hardcorescenen kan det finnas en del som känner sig utstötta från samhället eller i skolan och då blir scenen som en slags tillflyktsort. Någon kanske har växt upp med svår ADHD och om den personen kan få se att det finns likasinnade som är drogfria och som gör väldigt häftiga saker så är det helt perfekt. Vuxna kanske kan behöva få förståelse för att hardcore inte bara är skränig musik utan att det finns något annat bakom det, som kamratskap, engagemang och en vilja att själv förändra sin tillvaro, genom ett nyktert förhållningssätt.

Jag vill få fler unga engagerade i drogfrågan och även att fler ska få upp ögonen för hardcorescenen. Det finns mycket att hämta där som jag tror många unga behöver. Jag tror att den kan sporra till att hitta på saker. Att ingenting är omöjligt och att det finns stöd att få från olika organisationer för det man vill göra.

Varför har du valt att åka på turné med filmen?

– Jag vill ut så snabbt som möjligt för att visa upp filmen och vill vara med på plats för att svara på frågor. Jag har ett ganska stort kontaktnät i Sverige efter alla år av resande till spelningar och även genom egna arrangemang. Filmen kommer visas på lite olika ställen. Ungdomsgårdar, biografer, kulturhus, konsertlokaler osv.

Efter turnéen kommer jag söka mig till skolor, ungdomsgårdar och filmfestivaler för att få ut filmen så mycket som möjligt. Jag vill att alla ska ta del av den och jag har även en tanke på att göra föreläsningar i samband med visning av filmen. Under turnéen blir det mer att filmen visas och sen kan folk ställa frågor.

Är det någon organisation som står bakom produktionen av filmen?

– Själva filmen är min idé och det mesta är planerat och utformat av mig men jag har även haft andra med mig på resan. Allt kan jag inte lösa själv. Vi har haft en studiecirkel hos NBV och eftersom jag jobbar som konsulent hos Ungdomens Nykterhetsförbund har jag fått en del hjälp därifrån. Många har hjälpt till, allt från att göra en logga till bloggen, klippandet av film och affischer. Niclas Lindahl som hjälpt mig att klippa filmen har gjort ett hästjobb och lyssnat på mina idéer men även kommit med egna lösningar så att det ska bli en så bra slutprodukt som möjligt.

UNF och NBV kommer jag alltid ha med mig i ryggen som stöd. När jag ska ut på skolor kommer jag ta hjälp av dem och de kan ta hjälp av mig för att nå ut med sin information.

Vad hoppas du få för reaktioner av filmen?

– Jag hoppas att folk får en positiv bild av drogfrihet och ett uppvaknande. Jag vill inte att folk ska tro att man endast är drogfri av religiösa skäl och att de som är drogfria är tråkiga och bara sitter hemma och trycker. Det sprudlar av kreativitet och det vill jag få fram. Jag vill att folk ska få en wow-känsla.

Kommer man kunna följa turnéen och ditt framtida arbete med filmen någonstans?

– Javisst! Under november kommer filmen visas på följande orter:
Göteborg, Jönköping, Norrköping, Stockholm, Eskilstuna, Gävle, Umeå, Örebro, Borås, Malmö, Västerås och Uppsala och senare även Varberg, Borlänge och Linköping. Det trillar in lite erbjudanden hela tiden och lättast att hålla koll på vad som händer är på www.trogentilldoden.se
Facebook är också ett bra ställe att hålla koll på vad som händer.

Slutligen, tre ord som beskriver filmens innehåll.

– Övertygelse, engagemang och kreativitet.

//Lina Eriksson


Här följer alla datumen tillsammans med Facebookevent plus lite nya datum

1/11 fredag / Göteborg / https://www.facebook.com/events/256868941104322/
2/11 lördag / Jönköping / https://www.facebook.com/events/238513316300934/
3/11 söndag / Norrköping / https://www.facebook.com/events/352159674920764/
4/11 måndag / Stockholm / https://www.facebook.com/events/231231623702166/
5/11 tisdag / Eskilstuna / https://www.facebook.com/events/474183099364594/
6/11 onsdag / Gävle / https://www.facebook.com/events/671997149497180/
7/11 torsdag / Umeå / https://www.facebook.com/events/499556226806512/
8/11 fredag / Örebro / https://www.facebook.com/events/1456612917898161/
9/11 lördag / Borås / https://www.facebook.com/events/1418980294983226/
10/11 söndag / Malmö / https://www.facebook.com/events/638119469553199/

14/11 torsdag / Varberg / https://www.facebook.com/events/393307717468606/
16/11 lördag / Västerås /
17/11 söndag / Uppsala / https://www.facebook.com/events/1424809061071744/

3/12 tisdag / Borlänge + Falun / Högskolan Borlänge 11:00-13:00. UNF-lokalen: https://www.facebook.com/events/1392471430996592/
4/12 onsdag / Falun / Högskolan Falun 11:00-13:00
8/12 söndag / Linköping / Info kommer
12/12 torsdag / Vänersborg / https://www.facebook.com/events/621555507887098/
12Aug

Turnédags

I november drar vi igång med en stor turné i Sverige. Det kommer att fyllas på med fler datum men dessa är de som vi har på gång nu:

1/11 fredag / Göteborg
2/11 lördag / Jönköping
3/11 söndag / Norrköping
4/11 måndag / Stockholm
5/11 tisdag / Eskilstuna
6/11 onsdag / Gävle
7/11 torsdag / Umeå
8/11 fredag / Örebro
9/11 lördag / Borås
10/11 söndag / Malmö

15/11 fredag / Skövde
16/11 lördag / Västerås
17/11 söndag / Uppsala

Alla datum är inte helt satta men detta är den tänkta planen än så länge. Vi tänker att filmen visas i en biolokal, ungdomsgård, kulturhus eller liknande med projektor och filmduk. Sälj lite fika eller mat och ge besökarna en stol att sitta på. Sprid till kommunarbetare, fältarbetare, ungdomsgårdar, kulturhus och era vänner. Först kör vi en kortpresentation av personerna bakom filmen, visar filmen och avslutar med frågeställning.

Trailer kommer inom kort.

Eventet på facebook:
https://www.facebook.com/events/366831770111897/ 


Såja nu är det mesta filmat. Intervjuer, spelningar och annat smått å gött. Vi drar igång klipp av filmen nu i juni vilket ska bli galet kul. Snart är 1 års arbete över och vi har en färdig produktion. Hur denna film kommer spridas är än lite oklart men vi letar städer i Sverige där den kan visas. Så en liten turné kanske är på sin plats någon gång i augusti, september eller oktober.

Lite reklam är på sin plats. Kolla upp Niclas och hans projekt:
http://www.niclaslindahl.com/

Här är en liten film vi knåpat ihop tillsammans:
https://vimeo.com/67092497

Eric Persson är en annan filmare som har coola saker på gång:
http://www.indiegogo.com/projects/ending-a-science-fiction-short-film

Tills vidare, stay classy!


Det var ett tag sedan och mycket har hunnit hända under tiden. Vi har bland annat besökt Umeå en gång till och pratat lite med Mårten. En del intervjuer har även skett på hemmaplan och för några veckor sedan besökte vi Västerås, Gävle och Stockholm för att intervjua dem om deras konsertverksamhet och ställningstagande. Det börjar luta åt att alla intervjuer blir klara snart och under början av maj kommer vi filma det sista live-bilderna från 3 konserter. Firestorm Fest i Stockholm, H20 i Stockholm och Strife i Gävle kommer besökas. Det här är 3 spelningar som vi bara måste ha med. Under maj kommer arbetet med att klippa filmen inledas och just nu söker vi allt från foton till gamla live-bilder från spelningar. Gräv djupt i era hårddiskar och garderober så kanske det dyker upp något som vi kan ta med.


19Nov

Anchor

Våra vänner i bandet Anchor har turnerat flitigt de senaste åren. Här är en dokumentär om deras turne i Asien för nåt år sedan. Följ bandet och hör dom berätta om turnelivet, Straight Edge och veganism.


16Nov

Emil Edge

Tiden har fullkomligt sprungit ifrån oss den senaste tiden. Flera spelningar har besökts och intervjuer har gjorts. Resa till Umeå resulterade mycket bra bilder och peppande intervjuer. Vi kommer att åka tillbaka till Umeå under jul och nyår för att filma ytterligare lite mer, om inte SAS sätter käppar i hjulet för det. Förra helgen var vi på plats i både Jönköping och Norrköping. Pga lite strul så missade vi större delen av giget i Jönköping tyvärr. Men vi kommer tillbaka dit senare för att göra en intervju med Jönköping Straight Edge. Norrköpings Unity Fest 2 var ett lyckat spektakel. Jens och Emma roddade ihop en kalas-spelning med högintressanta band. Vi fick många fina liveklipp där.

Under veckan som gått har vi intervjuat Emil Edge som är en tatuerare i Göteborg. Han jobbar på studion Buzzstop 28 som ligger mitt i centrala Göteborg nära Brunnsparken och Nordstan. Vi fick filma lite medans han jobbade och gjorde även en 30 minuter lång intervju om hans händelserika liv och hur kan klarat av alla motgångar.

Här kan ni läsa mer om Emil och Buzzstop:
http://emiledge.blogspot.se/
http://www.buzzstop28.se/


Stockholm Straight Edge bjöd in till firande av Edge Day några dagar efter ordinarie firande. Lite dan efter dan. Kvällen bjöd på högklassisk Hardcore från Sverige såväl som Norge, Polen och England. Endast Edge-band, endast kvalitativ Hardcore. Tack Stockholm Straight Edge för en grym kväll. På onsdag styr vi bilen mot Umeå för att intervjua spännande personer och gamla sköna Hardcore-miljöer. Om du vill medverka så kontakta våran mejl så styr vi upp nåt. Vi blir kvar från onsdag till söndag. Besök på Umeå Hardcore-arkiv är givet (http://www.umeahardcorearkiv.se/).
Mycket är på gång och vi peppar inför Unity Fest i Norrköping 10 november: